Mimarlık Söyleşileri V, Pelin Karaçar'ı Ağırladı

18.03.2020

Fakültemiz bünyesinde düzenlenen Mimarlık Söyleşileri V, İstanbul Medipol Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Pelin Karaçar'ın "Nanoteknolojik Malzemeler" başlıklı sunumu ile gerçekleşti. Karaçar, nanoteknolojik malzemelerin ortaya çıkış ve gelişim sürecinden başlayarak günümüzdeki geldiği noktaya değinerek, nanoteknolojik malzemelerin sağladıkları faydalarla hemen hemen her alanda kullanılabildiği durumlardan söz açtı. Nanoteknolojik malzemelerin, henüz çok yeni bir teknoloji olmasına rağmen, boyutlarına oranla malzemeye sağlamlık, hijyen, sürdürülebilirlik, estetik, maliyet gibi konularda sağladıkları faydalar sonucu gelecekteki olası kullanım alanının genişliğinden bahsetti. Karaçar'ın aktardığına göre; nanoteknolojik malzemeler atomik düzeyde oluşturdukları örüntülerle çelikten güçlü ve fakat esnek bir yapı sunmakta; ışıkla girdiği tepkimeler sonucu havayı temizleme, elektrik üretme, hava geçirgenliği, ısı yalıtımı gibi pekçok fayda sağlamaktadır. Bunların yanında su ve kir tutmama ve havayı temizleme gibi özellikleri sonucu kaplama malzemelerinde, boyalarda, kumaşlarda, döşemelerde; enerji üretimi için güneş pillerinde; ek olarak estetik ve hafiflik açısından sağladığı faydalarla yapı cephelerinde kullanıldığı pek çok örnek mevcuttur. Karaçar, nanoteknolojik malzemelerin kısa vadede maliyetli ancak uzun vadede kullanım süresince sağladığı faydalarla bu maliyeti karşıladığı notunu düşerek, gelecekteki kullanım alanlarını tartışmaya açtı. Söyleşi, soru cevap bölümünden sonra sona erdi.
Ar. Gör. Hicret Aydoğan'ın izlenimlerini aktardığı söyleşimiz, önümüzdeki programda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Dekanı Prof. Dr. Sema ERGÖNÜL'le devam edecektir. İMÜ Kuzey Kampüs F Blok Toplantı Salonunda yapılacak olan söyleşimizin tarihi sitemizde duyurulacaktır. İlgilileri aramızda görmekten onur duyarız.