Mimarlık Söyleşileri IV. Programında Gülhan Benli'yi Ağırladı

26.02.2020

Mimarlık Söyleşileri geçtiğimiz hafta itibariyle dördüncü kez* İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülhan Benli'nin katılımıyla gerçekleşti. Koruma ve Restorasyon alanında çalışmalar yapan Benli, "Kültürel Mirasın Korunması" konusu üzerine yaptığı sunumda öncelikle bu çalışma alanının tarihi arka planı ile bu alanda kullanılan terminolojiyi paylaştı. Mimarlıkta yapı koruma anlayışının çok eskilere dayandığını ve kullanılan binaların yaşamaya devam etmesi için alınan önlemlerle başladığını öne süren Benli, bu anlamda ilk kırılma noktasının 15. yüzyıla dayandığını belirtti. İkinci kırılma noktası olarak ise Fransız Devrimini işaret eden Benli, bu tarihlerde yapı korumada önce pratik daha sonra teorik anlamda yeni bir bilinç kazanıldığını ve yeni kurallar konulduğunu ifade etti. Benli, günümüzde koruma anlayışının 19. yüzyıldaki uygulamalar üzerinden oluştuğunu, bu anlamda pek çok mimar ve düşünürün katkısı olduğunu sözleri ekledi. Daha sonra ise Türkiye'deki koruma anlayışı, yasal altyapısı, tarihi eser kalıntıları, uygulanan koruma ve restorasyon yöntemlerinden bahseden Benli, bu eserlerin günümüzdeki durumları ve ülkemizdeki koruma ve restorasyon anlayışı üzerine bir tartışma açtı. Söyleşi, soru- cevap bölümünden sonra sona erdi.
Dördüncüsünü noktaladığımız Mimarlık Söyleşilerimiz,​ şimdiye kadar Mimarlık Tarihi, Yapı Bilgisi, Mimari Tasarım ve Restorasyon olmak üzere her ay farklı bir konuya odaklandı ve alanlarında uzman konuklarla tartışmalar yürüttü. Önümüzdeki ay beşincisi gerçekleşecek olan ise Mimarlık Söyleşileri,  İstanbul Medipol Üniversitesi İç Mimarlık bölüm Başkanı olan Dr. Öğretim Üyesi Pelin Karaçar'ı Yapı Malzemesi üzerine bilgilerini aktarmak üzere konuk etmeyi planlıyor.  9 Mart Pazartesi günü saat 11.00'de İMÜ Kuzey Kampüs F Blok Toplantı Salonunda gerçekleşecek olan etkinliğimize tüm ilgililer davetlidir.