Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Arslan'a Uluslararası Üç Büyük Ödül

15.05.2019

Üniversitemiz Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültemizin Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Doğan Arslan görsel sanatlar alanlarında Avrupa, Amerika ve Küba’da katıldığı uluslararası yarışmalarda üç büyük ödül birden aldı.

Öğretim üyemiz Arslan ilk ödülünü, Avrupa’nın köklü ve önemli yarışmalarından “Avrupa Karikatür Merkezinin” düzenlediği Avrupa karikatür yarışmasında “Moebius Kurdelesi” isimli çalışmasıyla Belçika’da birinci olarak aldı. Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 30. yıldönümü sebebiyle konusu“Duvar” olarak belirtilen ve bu sene 22. düzenlenen prestijli yarışmaya 87 ülkeden 985 karikatürcü-çizer 2750 karikatür çalışmasıyla iştirak etti.

Doç.Dr. Doğan Arslan Belçika AVS Televizyonuna yaptığı konuşmada yarışmadaki çalışma fikrini şu şekilde açıkladı: “Türkiye’de ve Avrupa’daki göç sorunu üzerinde yoğunlaşarak bu çerçevede bir çalışma üretmek istedim. Göç eden bir aileyi sonsuz form olan “Moebius Kurdelesi” üzerinde resimleyerek kara mizah yapmak; bu çalışma ile göç eden insanların yersiz ve yurtsuz olduğunu mizahi bir dil ile vurgulamak istedim.”

Doç.Dr. Doğan bir ödül de “Moebius Kurdelesi” çalışması ile katıldığı Küba 2019 XXI. Uluslararası Grafik Mizah Bienali kapsamında Tomy Online mizah yarışmasından geldi. Havana'nın kuruluşunun 500. yıldönümüne adanan Bienal kapsamında düzenlenen Tomy Online siyasi mizah yarışması, "Bir trajedinin arka planı: Göç” temasıyla kutlandı. Bu çerçevede düzenlenen yarışmaya 55 ülkeden 400 karikatür ve grafik sanatçısı 1400 çalışmayla katıldı. Ödül, Küba Gazeteciler Birliği (UPEC) Başkanı Ricardo Ronquillo ve etkinliğin Organizasyon Komitesi Başkanı Jorge Legañoa Alonso tarafından Doğan Arslan namına Büyükelçilik İkinci Katibi Nilüfer Aksoy'a takdim edildi.

Öğretim üyemiz Doç.Dr. Doğan Arslan, dünyada tasarım alanında etkin bir yere sahip Graphis Organizasyonun düzenlediği 2019’un en iyi afiş tasarımı yarışmasında da “Trojan Horse” isimli çalışması ile “Altın Madalya” ödülünü kazandı. Arslan, bu uluslararası yarışmada ödül aldığı çalışmasının fikrini şu şekilde ifade etti: “Truva Atı malumunuz tarihte Anadolu coğrafyasında gerçekleşen bir olaydı. Günümüzde özellikle ülkemizde ve Orta Doğu’nun bazı ülkelerin topraklarında güvenliği sağlamak gerekçesiyle deniz aşırı bir yabancı ülkenin askerlerinin ülkemizde ve diğer ülkelerde konuşlandırılmasındaki tehlikeye dikkat çekmek istedim.”